<< About

Wetenschappelijke stage – Cardio chirurgie

Wij zijn een jong en dynamisch team bestaande uit artsen uit de cardiochirurgie en werknemers van Haermonics, een startup in de hartchirurgie. Wij willen hartchirurgie schoner en veiliger maken. Om dit te bereiken hebben we jou nodig! Jaarlijks verliezen ongeveer 740 patiënten in Nederland dusdanig veel bloed na een hartoperatie, dat ze terug moeten naar OK voor een onnodige her-operatie. Dave Koolbergen, congenitaal cardiocardiochirurg in het Amsterdam UMC, locatie AMC en het LUMC, heeft een methode (Continuous Postoperative Pericardial Flush, CPPF) ontwikkeld en onderzocht om, onder andere, deze complicatie te reduceren.


Het onderzoek

Na een hartoperatie bloedt de inwendige wond vaak nog wat na. Om te voorkomen dat dit bloed zich verzamelt in het pericard, worden er standaard drains achtergelaten om het bloed te evacueren. Echter in sommige gevallen raken deze drains verstopt met bloedstolsels. Wanneer dit gebeurt terwijl de inwendige wond nog bloedt, zal bloed zich ophopen in het pericard waardoor de druk in het pericard op zal lopen en het hart zich niet meer kan vullen met bloed. Dan is er sprake van een tamponade, waarvoor een patiënt ge-her-opereerd moet worden.

De uitdaging voor de chirurg is, om aan het einde van de operatie zoveel mogelijk bloedingen te coaguleren. In veel van de gevallen wordt de inwendige wond gespoeld met NaCl 0,9%, vlak voordat het borstbeen gesloten wordt. Het idee is dat je toxische stoffen en geactiveerde bloedresten wegspoelt, waardoor het afweersysteem van het lichaam minder geactiveerd wordt. Dave Koolbergen heeft op basis van dit principe een methode ontwikkeld waarmee het pericard, gedurende enkele uren na een hartoperatie, gespoeld kan worden met NaCl 0,9%. Dit resulteert, bleek tijdens onze eerdere studie, in minder bloedverlies en minder heroperaties.

De spoelmethode zal in de huidige studie uitgevoerd gaan worden met een nieuw ontwikkeld, geautomatiseerd Investigational medical Device (ID). Het ID zal de inloop en verwarming van spoelvloeistof reguleren en de druk in het pericard en het bloedverlies registreren. Er zal primair gekeken worden naar het effect van de spoeling op het aantal heroperaties.

Wij zijn op zoek naar een student Geneeskunde, Technische Geneeskunde of Biomedische Technologie. Onder supervisie van drs. Eva Diephuis MD, onderzoekster en een assistent cardiochirurgie werk je mee aan de FLUID trial, onderdeel van het CPPF project. We zoeken studenten voor 4 locaties: het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het St. Antonius in Nieuwegein, het LUMC in Leiden en Amsterdam UMC, locatie AMC.

We vragen een student die 4-10 x per maand kan bijdragen aan het onderzoek door het apparaat mee op te bouwen, aan te sluiten aan de patiënt op OK (en hiermee laatste uur van de hartoperatie mee te maken) en vervolgens 8 uur lang onderzoeksgegevens kan invoeren. Per deelnemende patiënt ongeveer 10 uur werk.

Doel van de studie is om samen met 2-4 andere deelnemende onderzoekscentra:

 1. Data te verzamelen betreffende de effectiviteit van het spoelproces
 2. Het Investigational Device te valideren
 3. De kosteneffectiviteit te onderzoeken

 

Persoonsprofiel

 • Student in tweede studiejaar of verder
 • Affiniteit met cardiochirurgie
 • Affiniteit met innovatie en techniek
 • Goede schrijfvaardigheid van de Engelse taal

Wij bieden

 • Stageduur ongeveer 3 maanden, evt uit te het onderzoek duurt tot medio 2023 en we zoeken voor die gehele tijd studenten die het spoelen kunnen begeleiden
 • Mogelijkheid tot meekijken op de cardiochirurgische OK
 • Verdieping in hartchirurgie en statistieken
 • Opdoen van ervaring met multicenter klinisch onderzoek
 • Mogelijkheid om mee te werken aan een wetenschappelijke publicatie
 • Stagevergoeding €10/uur

Ben je enthousiast geworden over deze functie of heb je verdere vragen?
Solliciteren kan door een mail te sturen naar Eva Diephuis: e.c.diephuis@amsterdamumc.nl voor een oriënterend gesprek, te bellen naar 06 26466089 of door hieronder door te klikken naar het online sollicitatieformulier